Main Content

בחנו את עצמכם
 

בחנו את עצמכם בשאלות ותשובות על הספורט היהודי

פרדי הירש (1944-1916) היה ספורטאי יהודי-גרמני ואיש חינוך שהפעיל מסגרות ספורטיביות לילדים במהלך השואה, עד להירצחו על ידי הנאצים באושוויץ. 

דארה גרייס טורס, ילידת 1967, היא שחיינית עבר יהודייה-אמריקאית, שזכתה ב-12 מדליות בחמש אולימפיאדות. טורס היא כיום הספורטאית היהודייה המעוטרת ביותר במדליות אולימפיות בכל הזמנים.

יהודית דויטש הספל הייתה שחיינית אוסטרית מצליחה שסירבה להשתתף ולייצג את מדינתה באולימפיאדת ברלין במחאה על מדיניות השלטון הנאצי.

הביטוי מופיע לראשונה בנאומו של ד"ר מקס נורדאו בקונגרס הציוני השני ב-1898, שבו קרא לעיצובו של יהודי מסוג חדש בעל עוצמה נפשית וגופנית.

ענף הסיף הוא ספורט עם שורשים יהודיים ואחד מענפי הקרב המוקדמים ביותר.

יהודית פולגאר, הנחשבת לשחקנית השחמט הטובה בכל הזמנים.

ספר גדול ומפואר מראשית המאה ה-20 שבו נרשמו הישגיהם הספורטיביים של חברי מועדון הספורט היהודי "הכח וינה".

קופת החולים 'מכבי' הוקמה כאגודה בתוך תנועת מכבי ישראל, אימצה את סמל התנועה, ובתקנון הקופה נקבע כי היא מיועדת אך ורק לחברי התנועה. 'מכבי ישראל' הייתה ביסודה תנועה לא פוליטית שהציגה השקפת עולם חופשית, הנוגדת את תורת השיתופיות שחרתה על דיגלה תנועת העבודה. מכבי ישראל העניקה לקופת החולים שלה את המסגרת הארגונית הנדרשת ואף מימנה את הדפסת פנקסי החבר הראשונים, שעלותם הסתכמה ב- 5 לירה א"י (שווה ערך לכ- 150 ₪).

עם השנים, במקביל לצמיחתה של הקופה, הלך והתרופף הקשר ובשנת 1954 הושמטו מהתקנון המילים 'בפיקוח כללי של מרכז המכבי'. מאוחר יותר, בתקנון של 1969 הוצהר במפורש ש"הקופה מסונפת להסתדרות מכבי ישראל, אך מנהלת את עניינה הארגוניים, הכלכליים והרפואיים באופן עצמאי באמצעות מוסדותיה... הקופה עצמאית מכל הבחינות."

שני האירועים הם אירועים ספורטיביים במסגרתם מתקיימות תחרויות בענפי ספורט שונים,
בשתיהן הזוכים מקבלים מדליות על זכייתם, אך המכביה היא ארוע ספורטיבי שמיועד רק ליהודים ומתקיים רק בישראל ומעבר לעיסוק התחרותי יש למכביה מטרות נוספות כעידוד עליה, חיזוק הזיקה היהודית בקרב יהדות התפוצות, הגברת תחושת השייכות, אחווה ורעות.

מדליקי אש המכביה הם ספורטאים מעוררי השראה

המכביה השלישית, המכונה גם מכביית ראשית הגאולה, התקיימה בתקופת חג סוכות תשי"א, מ-27 בספטמבר ועד 8 באוקטובר 1950. היה זה מפגן הספורט הבינלאומי הראשון שנערך במדינת ישראל. הייתה זו גם המכביה הראשונה שנערכה במדינת ישראל, מדינה יהודית ועצמאית.

המכביה הראשונה התקיימה ב-1932 והשניה ב-1935. שתיהן היו לפני קום המדינה, התקיימו בתל אביב ונקראו מכביות עליה, מאחר ורבים באו בעקבות המכביה ונשארו בארץ.

מסע אופנועים בשנת 1930 שנקרא: "תל אביב-אנטוורפן" וב-1931 שנקרא: "תל אביב-לונדון. הרוכבים עברו בין הקהילות היהודיות באירופה. התוצאה: 390 ספורטאים הגיעו להשתתף במכביה הראשונה.

יוסף יקותיאלי הוא הוגה רעיון המכביה ומגשימו

המכביות הן מפעל יהודי, ציוני, ספורטיבי הראשון בארץ ישראל והגדול בעם היהודי והשני בגודלו בעולם.

המכבי הצעיר היא תנועת נוער חינוכית, לאומית, ספורטיבית, בלתי מפלגתית המושתתת על ערכי היהדות והציונות. ומשויכת לזרם "יהדות השרירים". בשנת 1929 התקבלה החלטה בוועידת מכבי העולמית לייסד את תנועת הנוער ה"מכבי הצעיר" לצד אגודות הספורט. תנועת הנוער שילבה נושאים של מחנאות, שדאות, תרבות, אקטואליה יחד עם פעילות ספורטיבית.

חברים שפעלו בתנועה בכל העולם במשך הדורות והביאו לה כבוד והדר.

מועדון הספורט היהודי המוביל עד למלחמת העולם השנייה, מהעיר וינה שבאוסטריה. המועדון כלל ספורטאים בענפי ספורט רבים ומגוונים. אך הקבוצות הבולטות ביותר של המועדון היו קבוצת הכדורגל, שהורכבה מכדורגלנים יהודים, שהגיעו מכל רחבי אירופה וקבוצת השחייה. במוזיאון שלנו מופיע ספר הזהב המפואר של הקבוצה.

עד מלחמת השחרור, היחסים עם ארצות ערב היו טובים. קבוצות מכבי נסעו לתחרויות במצרים, סוריה ולבנון והם באו אלינו. קורס מדריכים של המכבי הצעיר מביירות ודמשק התקיים ברחובות (1943)

פייר גילדסגיים- יו"ר ונשיא מכבי תנועה עולמית, קיבל עיטור ממלכת אנגליה ועל שמו נקרא המוזיאון הקודם.

מקס נורדאו היה רופא ילדים בפריז, רחוק מיהדות. באחד מן הימים הגיע אליו ילד עם אמו והוא שאל אותו: "מה למדת היום בחדר"? הילד השיב בפרוטרוט את פרשת השבוע , מקס התרשם והחליט נורדאו שאם ילד בן 7 יכול אחרי 2000 שנה לצטט את התנ"ך- יש תקומה לעם ישראל, ואז הצטרף לד"ר הרצל.

ד"ר מקס נורדאו- סגנו של ד"ר הרצל, ואביה הרוחני של תנועת מכבי עולמי, נאם בקונגרס הציוני השני ב 1898 ובנאומו על "יהדות השרירים" קרא לעם היהודי בתפוצות להתחיל להתעמל כדי לשפר את תחושת המסוגלות שלהם ביחידים וכעם. הספורט הוא המפתח לשיפור הדימוי של העם היהודי וחיזוקו.

"אגודת בר כוכבא מיום היווסדה היתה לא רק אגודה להתעמלות ולספורט, אלא עריסת הפעולה הציונית ומרכז לפיתוח רוח לאומית יהודית". כך גם בבולגריה, טורקיה וישראל.

האגודות הראשונות קמו בקושטא (איסטנבול שבטורקיה 1895), פיליפופל (בולגריה 1898), בר כוכבא ברלין (גרמניה 1898), בסופיה, בוקרשט, וינה, ביאליץ. ב- 1903 נוספו אגודות בקרקאו, למברג, פוזן, ליפציג. ב- 1906 הוקמה בישראל (יפו) האגודה הראשונה.

הפזורה היהודית היתה ברובה מרוכזת בערים באירופה. ברוב הארצות היתה חיה בנסיבות של נגישות, רדיפות ואפליה. הנוער היה מרוחק מהטבע, מעבודה גופנית, מצבו הגופני היה ירוד והדבר השפיע על תחושתו העצמית ויחסו כלפי הסביבה הנכרית. הרוח ששררה אצל המוני העם היתה בדרך כלל רוח של השלמה עם המצב וציפיה של תקווה לתמורה שתתחולל הודות לנס. מכבי קם כדי לזקוף את קומת הנוער, לחזק את גופו, לנסוך בו ביטחון עצמי, לרומם את רוחו, להקנות לו הרגלים של משמעת, סדר ודייקנות באמצעות מערכת תרבות הגוף: התעמלות, משחקים, ספורט.

"חזק ואמץ"

"נפש בריאה בגוף בריא" "סדר, משמעת, דייקנות"

שאיפת "מכבי" היא להחיות את הכח הגופני של העם כיסוד לחוסן נפשי, לחנך איש יהודי חסון בגופו ובנפשו, לשמש סעד נאמן בבצור מדינת ישראל, לטפח תודעה לאומית ותחושת האחדות אצל המוני העם באשר הם שם. שאיפה זו תואמת את רצון המכבים הקדמונים ופועלם.

למילה "מכבי" 3 משמעויות שונות כולן גם יחד הלמו את הרוח אותה רצו להפגין מועדוני הספורט השונים שהחליטו פה אחד בקונגרס הציוני ה- 12 בקרלסבד, בשנת 1921 להתאחד תחת השם "מכבי"

מי כמוך באלים י' – מבטא את הקשר האמיץ בין עם ישראל לבוראו

מתתיהו הכהן בן יוחנן – מבטא את הקשר עם המכבים האמיצים

מקבי (עם קוף) מלשון מקבת – פטיש ההולם באויביו כזרועו של שמשון הגיבור

גופן ניגודיות ❯ הצהרת נגישות