Main Content
Header background of page אנחנו על המפה!

אנחנו על המפה!
 

אודות מוזיאון הספורט היהודי העולמי

מוזיאון הספורט היהודי העולמי הוקם בשנת 2022 במטרה לחשוף למבקרים במקום את סיפורו הייחודי והמרגש של הספורט היהודי, הציוני והישראלי – החל מהמאה ה-19 ועד היום.

המוזיאון משתרע על פני 1,500 מ"ר ומציג את ההיסטוריה והמורשת של הספורט היהודי באמצעות יותר מ-1,000 פריטים נדירים, סרטונים ומוצגים אינטראקטיביים.

ביקור במקום לא משאיר ספק באשר לתפקידה המיוחד של המורשת הספורטיבית בעיצובו של העם היהודי בארץ ישראל ובתפוצות. החל מתחילת התגבשות הזהות הלאומית בסוף המאה ה-19, דרך התחנות הנוראיות של ימי הפרעות והשואה - ועד להקמת הבית הלאומי במדינת ישראל.

מוזיאון הספורט היהודי הוא האתר היחיד מסוגו בעולם. במקום אחד, זה לצד זה, ניצבים מוצגים היסטוריים ששרדו יותר ממאה ועשרים שנה ומעידים על תחילת ההתעוררות של הספורט היהודי – ומוצגים בני ימינו שמעידים על הצלחתו של אתוס הספורטאי היהודי.

בין המוצגים במוזיאון ניתן לראות את הגלשן עמו זכה גל פרידמן במדליית הזהב באולימפיאדת אתונה 2004; חליפת הג'ודו עמה זכתה יעל ארד במדליית כסף באולימפיאדת ברצלונה 1992; גביע אליפות אירופה בכדורסל בו זכתה מכבי תל אביב ב-1977; כפפת בייסבול של סנדי קופקס, מגדולי שחקני הבייסבול בהיסטוריה; גביע של אגנס קלטי, מהספורטאיות היהודיות הגדולות בכל הזמנים; חולצות נבחרת מקוריות של ערן זהבי ויוסי בניון ועוד.

מבנה המוזיאון

הביקור במוזיאון לוקח את המבקרים למסע בן יותר מ-120 שנה דרך שש תחנות:

החזון: הקשר הבלתי נפרד בין הקמת התנועה הציונית לספורט היהודי וליצירת לאום חדש, בשלהי המאה ה-19.

עם בתנועה: התפתחותם של מועדוני הספורט היהודיים הראשונים באירופה ובארץ ישראל, מביאה להקמת מכבי תנועה עולמית ב-1921. אבל עידן ההתעוררות הלאומית והצלחותיהם של ספורטאים יהודים ניצבים בפני המציאות הקשה שמביאות שנות השלושים של המאה העשרים.

פרק השואה: התחנה שמספרת את סיפור הספורטאים היהודים בשואה ומסמלת את ניצחון הרוח, היא אחת התחנות המרגשות במוזיאון. המבקרים ייחשפו לסיפורים של ספורטאים יהודים שנרצחו בשואה וליהודים ששרדו בשואה בזכות היותם ספורטאים.

תקומה: הקמת המדינה היא גם העת לתחייתו של הספורט היהודי באירופה ובעיקר בדרום אמריקה. בתקופה הזו התחדשו משחקי המכביה בישראל, קם כפר המכביה ברמת גן, ומירוץ הלפיד שהחל ב-1944 קיבל צביון ממלכתי בארץ וגם החל לנדוד ברחבי העולם.

התגברות: הספורט היהודי והישראלי, כמו המדינה, חווה גם משברים ומהמורות. רצח י"א הספורטאים באולימפיאדת מינכן ב-1972 היה נקודת שבר עבור הספורט הישראלי, אך גם לספורטאים היהודים שייצגו במינכן מדינות אחרות.

נפש בריאה בגוף בריא: היכל התהילה של הספורט היהודי יפגיש את המבקרים עם הספורטאים היהודים הגדולים בעשורים האחרונים - ועם הרגעים בהם זכו בתהילת עולם.

גופן ניגודיות ❯ הצהרת נגישות